Programmeren als vak

19 oktober 2016/0/0

kinderen-leren-programmeren-met-deze-apps-en-websites

Wanneer u aan de slag gaat met een recept, moet u deze precies volgen om die heerlijke maaltijd op tafel te krijgen. Computers werken ook op deze manier. U moet de computer precies in stappen vertellen wat deze moet doen, anders krijgt u niet het gewenste eindresultaat. Het ontwikkelen van het recept voor uw computer heet programmeren.

Wat leer je van programmeren?

  • Creatief en logisch denken
  • Ruimtelijk inzicht
  • Probleemoplossend vermogen
  • Structureren
  • Samenwerken

Waarom programmeren?

De manier waarop we werken, communiceren, reizen, winkelen en denken verandert in hoog tempo dankzij de software van tegenwoordig. Kennis van het gebruik van technologie is echter nog onvoldoende aanwezig om het tempo bij te houden. Door vaardigheden te ontwikkelen waarmee zelf code gemaakt wordt, kunnen kinderen technologische veranderingen slim gaan gebruiken. Het is nuttig om in het onderwijs aandacht te besteden aan programmeren, al is het maar een beetje. Het is niet de bedoeling om kinderen op te leiden tot programmeur, maar geef ze wel de vaardigheden mee waar ze in elk beroep profijt van hebben.

Programmeren hoeft u niet te leren op school of op jonge leeftijd. Het enige dat nodig is, is een gezond stel hersenen, enthousiasme en geduld.

Wilt u een korte introductie voor programmeren? Wilt u weten wat Algoritme, Scratch en Yottabyte zijn? Kennisnet heeft een speciale ABC-poster gemaakt over programmeren. De poster is gemaakt voor kinderen, maar is zeker ook handig voor leraren.

 

Navigation